CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 31 March 2013

salad ... cold appetizer ... canape

selamat semua.....setelah mendapat ilham dari melihat orang-orang dipasar malam....cik jiemie nk menulis tentang salad ..... cold appetizer dan canapes.....sebelum tue cik jiemie dh siapkan nota-nota kcil untuk memudahkan kite semu....meh kte tgk sma-sma k....











ok....kalo ada yamg xfaham jugak...xpe...jangan rsau......jgn malu-malu tuk tanya cik jiemie k...bg minggu  nie cik jiemie telah mendapat arahan untuk melaksanakan potato salad, devilled egg dan mayonis.....mula-mula cik jiemie nk cite pasal potato salad dlu....salad nie terdiri daripada yang dijadikan sebagai bahan utama.....mri tgk resepi...sng sgt nk wt potato salad nie...

kentang Waxy                                                                   500 gm
Basic Vinaigrette                                                              55 ml
Garam                                                                                  1 ml
lada sulah                                                                           1 ml
seleri, dipotong dadu kecil                                           55 gm
bawang Holland, dicincang halus                             20 gm
daun parsli, dicincang                                                   10 gm
mayonis                                                                              70 ml
daun salad sebagai alas hiasan (lettuce)
hirisan lada merah di dalam botol (pimiento strips)

cara penyediaan :


-          Basuk kentang sehingga bersih dan masak sehingga empuk

-          Toskan kentang dan sejukkan
-          Setelah itu, kupas kulit kentang dan potong kepada 1.5 cm kiub



-          Vinaigrette, garam dan lada sulah dicampurkan. Setelah itu, masukkan kentang dan gaul rata tanpa merosakkan teksturnya
-          Sejukkan di dalam refrigerator
-          Selepas itu, masukkan seleri, bawang dan parsli. Gaul perlahan – perlahan



-      Masukkan mayonis dan gaul sekata. Hiaskan bersama salad




tapi sebelum kita masak potato salad nie...kite perlu tuk wt dressing die yang dikenali dengan vinaigrette..mcm mne ye nk wt...ala sng j....kite cuma perlukan salad oil, cuka dan lada sulah.....pas tue kte gaul rata j semu....xperlu masak tau...cuka tue dalam 20 ml pas tu lada sulah dan salad oil tue dalam 1/2 tsp......

ok...biler dah siap kte sejukkan ....mesti sedap tau biler makan......sekarang nie cik jiemie nk ajar cm mne nk hasilkan mayonis cm kt kedai....kihkihkih..tapikan jujur cik jiemie cakap dari buat sndri baik beli tau...yelah....bayangkan...cik jiemie kne pukul smpai kembang pas tue gna tangan plak....kalo cam tue cara nya baik cik jiemie beli kdai j...sng...tp kalo ad yg rajin sgt tue....meh cik jiemie ajar :

telur kuning                                          4 biji
cuka                                                         6 ml
garam                                                      2 tsp
mustard kering                                    2 tsp
cayenne                                                secubit  
salad oil                                                200 ml    
cuka                                                         10 ml
jus lemon                                               10 ml

cara menyediakan :

  -       Pisahkan kuning telur dan putih telur
  -      Pukul telur kuning sehingga gebu



  -          Setelah itu, masukkan cuka dan gaul 
  -          Masukkan salad oil dan lebihan cuka tadi.
  -          Sesuaikan rasa dengan meletakkan lemon.
  -          Sejukkan     

biler dh siap mayonis tue...tibalah masa tuk kte hasilkan devilled egg....nyumnyum....yg nie resepi tuk kte mnghasilkan devilled egg.....huaaa...

Telur                                                              3 biji
Mayonnaise                                                50 ml
yellow mustard                                          30g
Garam                  
lada/cili benggala                                     50g
bawang                                                         50g          


cara menyediakan :
-          Telur hendaklah direbus sehingga masak.
-          Setelah masak, belah dua telur tersebut. Pisahkan telur kuning dan putih.
-          Setelah itu, hancurkan telur kuning. Campurkan dengan mayonis, cili,    bawang dan yellow mustard
-          Setelah siap, letakkan telur hancur tersebut didalam telur putih tadi.



 mudah tak????last resepi tuk minggu nie....cik jiemie nk ajar cm mne nk hasilkan canapes......ya ampun...canape nie cmel sgt tau.....kihkih...sekarang nie cik jiemie persembahkan resepi canapes...tadaaaa..ops!!lupa nk gtaw.....unit cik jiemie diarahkan untuk mnghasilkan shitake canapes.....huhu

cendawan shitake                                                20 g
roti putih                                                              3 keping
isi ayam Turki               | dihiris kecil            3 keping
tomato ceri                    | dihiris                           5 biji
Tuna (di dalam tin)                                              200 g
Daun salad                                                       secukupnya
Mayonis                                                             secukupnya



-          Roti dipotong saiz kecil dan dipelbagaikan saiznya agar kelihatan menarik
-          Kemudian, isi ikan tuna dihancurkan. Lapikkan atas roti dengan salad dan kemudian letakkan tuna. Sapukan mayonis secukupnya diatas inti.
-          Akhir sekali, letakkan roti tersebut diatas cendawan shitake yang telah direbus.




selamat  mencuba!!!!








0 comments:

Post a Comment