assalamualaikum semu.....kalau ada yg non muslim tue selamat malam...yelah sekarang kan waktu malam tapi kat malaysia lah.....minggu nie cik jiemie nak berkisah cara nak buat sup, consomme dan hot appetizer ... tapi sebelum tue...kita tengok hasil tangan dari cik jimie...peta minda nie kalo terapkan betul - betul boleh buat msuk periksa...ringkas dan mudah...
yang nie cik jiemie terangkan apa yang dimaksudkan dengan soup.... kalo xnampak click j kt gmbar pastue besarkan.....dapatkan....next.....cik jiemie nk cite pasal appetizer nie merupakan pembuka selera...yelah...sebelum makan kenalah ad pembuka selera barulah rasa semangat nak makan main course kan....tak gituuuu...hehehehe..appetizer terbahagi dua sejuk atau panas....apa yang penting pembuka selera nie mestilah menarik minat untuk kita makan main course...ekkk...lupa plak...porsi untuk appetizer nie selalunya skit j....dah nme pembuka selera kan....xkn nk banyak plak...
ok...part yang ditunggu ramai...resepi....minggu nie unit cik jiemie ditugaskan untuk membuat puree soup, consomme, dan chicken boxing sebagai appetizer kita.....kalo nk tgk resepi lain boleh lah pergi kt blog kawan cik jiemie.....setiap unit kan ada resepi masing-masing...jadi kalo nak try yang lain silalah singgah kt blog kwn cik jiemie....fuhhh....pnt dh bebel.....sekarang nie cik jiemie nk ajar macam mne nk buat consomme....
Bahan-bahan:
Daging lembu
– dikisar 100
g
Putih telur 1-2
biji
Stok putih
atau perang – disejukkan 500
ml
Campuran
lik, celery, lobak merah dan 100
g
bawang
besar, dipotong mirepoix
Pes tomato 25
g
Sachet 1
bunjut
Onion brule ½
biji
Cara penyediaan :
1. Campurkan daging, putih telur, bahan mirepoix,
tomato dan 250 ml stok. Biarkan selama ½ jam. Adunan ini dipanggil clear meat.
2.
Campurkan baki stok dengan clear meat, sachet
dan onion brule.
3.
Rebus hingga mendidih sambil dikacau sehingga
telur berkumpul.
4.
Kecilkan api dan biarkan stok merenih perlahan
selama 1 – 1½ jam.
5.
Tapis stok tersebut.
6.
Keluarkan baki lemak dengan menggunakan kain
maslin dan paper towel.
7.
Sesuaikan rasanya.
ops....lupalah...cik jiemie ad bnda nk gtaw.....slain drpd soup, appetizer dan consomme...cikjiemie ad wt gk garlic bread....alah...roti cm kt pizza tue.....sdp tau kalo makan dengan soup.....nk buat garlic bread sng sgt....meh tgk rsepi die.....
bahan :
roti perancis
mentega
bawang putih
parsley
cara penyediaan :
- Bawang
putih, daun parsley dan mentega digaul rata bersama
- Setelah
itu, letakkan diatas roti perancis yang telah dipotong tadi. Sapukan pada
kedua permukaan
- Roti dibakar didalam oven pada suhu 160 selama 15 minit sehingga garing
bler dah blajar garlic bread xlengkap rsenye kalo xblajar buat soup....btl tak????jd ye....mehlah kte blajar buat puree of carrot soup...mudah sgt.....
Bahan- bahan:
10 g mentega
200 g lobak merah, dipotong dadu kecil
40 g bawang
besar, dipotong dadu kecil
500ml stok
ayam
40 g kentang,
dipotong dadu kecil
60 ml krim
Garam
Lada sulah
Cara Penyediaan:
1. Panaskan
mentega di dalam pot menggunakan api perlahan
2. Masukkan
lobak merah dan bawang. Tumis sehingga separuh masak tanpa memerangkannya.
3. Masukkan stok
dan kentang.
4. Reneh sehingga
semua bahan layu dan empuk.
5. Tapis sup
menjadi puri menggunakan penapis puri atau menggunakan pengisar.
6. Renehkan sup
kembali di atas api. Tambah stok jika perlu dan sesuaikan kepekatan.
7. Sesuaikan
rasa. Jika perlu, tambah krim di dalam sup atau sebagai hiasan.
sekarang nie....kesimpulannya kita dh bljar 3 bnda...ap die???spe yang ingt....mula-mula kita belajar buat consomme pas tue kte belajar cara buat garlic bread dan bru j nie kte belajar cara buat soup.....cik jiemie harap....semua boleh ingt dan pratikkan kt dapur tau....sekarang tuk entry yg last minggu nie cik jiemie nk ajar cm mne nak hasilkan chicken boxing....chicken boxing nie terhasil daripada kepak ayam...daripada kepak ayam tue kte bentukkan menjadi boxing....kalo nk tgk lebih detail kt dalam youtube ada....senang sgt tau....cik jiemie janji cmfrm jd....nie resepi die....
Bahan-bahan :
6 keping kepak
ayam
Secukup rasa garam
dan lada sulah
1 cawan tepung
1 cawan serbuk
roti
2 biji telur,
dipukul
3 keping lettuce
(hiasan)
Cara penyediaan :
Potong kepak ayam dan jadikan bentuk yang
dikehendaki (boxing).
Perap dengan garam dan lada sulah untuk
seketika.
Lakukan SBP (standard breading procedure) dan
goreng dalam minyak yang panas.
*SBP tue ap ye...langkah SBP bermula dengan mencelup ayam dengan tepung pas tue celupkan dalam telur dan last skali sadurkan bersama serbuk roti...
0 comments:
Post a Comment